SAJA® Innovaatiot

Kehityksen kärjessä

Sajakorpi Oy on aina tunnettu innovatiivisuudestaan. Vahvasta ja päättäväisestä tuotekehityksestämme kertovat useat tuotteillemme ja valmistusmenetelmillemme myönnetyt kansalliset ja maailmanlaajuiset patentit ja mallisuojat. Tässä niistä muutamia.

Täysmuoviset harjakiekot kadunlakaisuun

Vuonna 1996 Sajakorpi Oy julkisti kehittämänsä harjakiekon, joka on valmistettu 100% polypropeenista. Maailman ensimmäinen täysmuovinen ja siksi ympäristöystävällinen ja kierrätettävä harjakiekko osoittautui paitsi hinnaltaan edullisemmaksi, myös teknisesti paremmaksi kuin perinteinen, metallirunkoinen harjakiekko. Uuden sukupolven harjakiekot, Beeline®, Sunline™ ja Starline™ otettiin heti useisiin uusiin harjakoneisiin alkuperäisosiksi Suomen lisäksi Ruotsissa ja Saksassa. Nykyisin valmistamme pitkälti yli miljoona harjakiekkoa vuodessa.

Vuonna 1992 Sajakorpi Oy kehitti Saja Safety™ -mäkielementin, jolle myönnettiin maailmanlaajuinen patentti. Sen ansiosta saavutettiin 60% markkinaosuus koko maailman mäkimuovituksista. Muovituksia hyppyrimäkiin valmistettiin useita kymmeniä aina USA:ta, Canadaa ja Japania myöten. Merkittävimpiä kohteita olivat muun muassa olympiamäet Salt Lake Cityssä, Calgaryssä ja Lake Placidissa. Päätös keskittyä lakaisuharjojen tuotekehitykseen, valmistamiseen ja niiden kansainväliseen markkinointiin johti kyseisen toimialan myymiseen patentteineen porvoolaiselle C.E. Lindgren Oy:lle vuonna 1995. 

Kuitujen sulattaminen koneelliseen kadunlakaisuun

Vuonna 1975 Sajakorpi Oy keksi ensimmäisenä maailmassa tekniikan, jolla kuitujen päät sulatettiin yhteen harjakiekkojen valmistamiseksi. Kansallinen patentti tälle keksinnölle myönnettiin 1981. Sittemmin tekniikka otettiin käyttöön ympäri maailman ja nykyinen harjakiekkojenvalmistustekniikka perustuu edelleenkin tälle innovaatiolle.

Piassava-luuta koivunvarpuluudan korvaajaksi

Vuonna 1955 idearikas Paulus kehitti piassava-katuluudan, joka teknisen paremmuutensa vuoksi korvasi tuota pikaa koivunvarpuluudan koko Suomessa. Keksinnölle haettiin patenttia. Sajakorpi Oy:llä oli luutien valmistuksessa hallitseva markkinaosuus 15 vuotta. Vuonna 1975 niiden valmistus lopetettiin. Sama luutamalli on tänäkin päivänä käytössä Suomessa, mutta muiden harjanvalmistajien tekemänä.